Echipa ACAR „Don Orione”

Pr. Iulian Butnaru

Președinte, coordonator program ACAR „Don Orione” și consilier spiritual în Centru Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism Iași

„De câțiva ani am primit frumoasa și delicata misiune de a conduce această asociație. Fiecare zi aduce noi provocări, multe lacrimi și durere ale persoanelor și familiilor care vin în acest program. Sunt convins că nimic, nici alcoolul, nici descurajarea sau, de multe ori, disperarea nu pot distruge persoana minunată care se ascunde în spatele acestora. Vreau să ajut persoanele să descopere că mai există speranță și pentru ele și că nu-i prea târziu să descopere bucuria de a trăi.”

Citește mai mult

Ionela Darcaci

Psiholog clinician și coordonator Centru Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism Iași

„Adevărata motivație a activităților mele în ACAR „Don Orione” este să văd oameni fericiți și să știu că i-am însoțit în procesul de construire a fericirii lor. Acest program este o adevărată lecție de viață, un loc unde cel care oferă, primește înzecit, fie că este vorba de beneficiari, fie că este vorba de specialiști.”

Citește mai mult

Ana-Maria Ioniță

Asistent social și coord. Centrul de Asistență Comunitară pentru Dependențe „Emanuel” Roman

„Iubesc oamenii și viața, acestea sunt două dintre motivele pentru care am ales să mă implic în programul ACAR „Don Orione”. Atunci când vine vorba despre consumul de alcool, oamenii se simt prinși într-o problemă fără rezolvare și au nevoie să își descopere resursele proprii în lupta cu această dependență. De aceea doresc ca atunci când mă uit în jurul meu să am satisfacția că am contribuit la un zâmbet, acolo unde lipsea.”

Citește mai mult

Dr. Andrei Țubucanu

Medic psihiatru Centrul de Asistență Comunitară pentru Dependențe „Emanuel” Roman

„Am ales să fac parte din acest program pentru a ajuta persoanele cu probleme legate de consumul de alcool să depășească calvarul dependenței și problemele ce derivă din această condiție.”

Citește mai mult

Alexandra Maria Hasnaș

Psiholog clinician Centrul Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism Iași

„Când mă gândesc la ceea ce înseamnă proiectul ACAR „Don Orione” pentru mine, îmi vin în minte următoarele cuvinte: „Iubire și muncă...muncă și iubire, asta e tot ce există. (Sigmund Freud)” Implicarea, profesionalismul și iubirea necondiționată care stau la baza acestui frumos proiect, fac ca lucrurile să funcționeze și ca imposibilul să devină posibil- dependența să fie învinsă. ”

Citește mai mult

Lupu Bianca Ionela

Asistent social în Centrul Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism Iași

„Seninătatea și bucuria beneficiarilor care părăsesc frumoasa familie ACAR „Don Orione” la finalul programului îmi sunt de ajuns pentru a mă împlinii ca om și pentru a-mi continua cu iubire și în mod necondiționat lucrul cu oamenii. Împreună putem să descoperim mecanismele de autoapărare în fața dependenței și cum să iubim viața în continuare.”

Citește mai mult

Dr. Marcel Găină

Medic psihiatru în Centrul Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism Iași

„Pentru mine, postura de a fi alături de familiile aflate, într-o oarecare măsură, într-una dintre cele mai mari dureri -cea a spiritului- este o experiență înălțătoare. Împreună vom înțelege valențele mecanismelor neuro-psihiatrice ce ne reflectă comportamentele. Adevărata fericire stă în relațiile interumane; vom reînvăța acest aspect. Cine vine la ACAR „Don Orione” nu va putea spune niciodată că este singur/ă. ”

Citește mai mult

Dr. Florin Petruț

Medic rezident psihiatru în Centrul Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism Iași

„Oamenii întotdeauna pot crește frumos cu ajutorul altor oameni. Am îmbrățișat provocarea de a face parte din acest program cu gândul că voi ajuta oamenii să crească, să se regăsească pe ei în lupta cu dependențele. A lucra cu oamenii este întotdeauna o provocare, iar provocările pot fi duse la bun sfârșit dacă există un mediu propice. Aici există înțelegere, colaborare, ajutor pentru dezvoltare, sprijin și în special bucuria de a vedea oamenii care se schimbă în bine.”

Citește mai mult

Alături de echipa multidisciplinară prezentată anterior, programul de recuperare se desfășoară cu implicarea unui număr semnificativ de voluntari (medici, psihologi, psihoterapeuți, persoane consacrate, kinetoterapeut, grafic-designer, informatician, studenți, beneficiari-voluntari).

Abordarea ecologico-socială la probleme alcool corelate și complexe

Metoda a fost elaborată de către profesorul Vladimir Hudolin, renumit neuropsihiatru croat, expert al OMS şi fondatorul Şcolii Europene de Alcoologie şi Psihiatrie Ecologică, pe baza vastei sale experiențe de peste 4 decenii, în tratamentul şi recuperarea persoanelor dependente.

În cercetările sale, experimentând diferitele metode terapeutice, V. Hudolin a ajuns la concluzia că dependența de alcool reprezintă un tip de comportament, atât al persoanei dependente cât și al familiei acesteia, deci un stil de viață însușit şi nu o boală de natură psihică sau somatică.

Astfel, pentru o intervenție eficace, care să favorizeze abstinența de durată, este important ca persoana dependentă să fie ajutată să-și consolideze un nou stil de viață: nu este suficient ca aceasta să renunțe la comportamentul adictiv, ci este necesar ca persoana dependentă și membrii familiei/susținătorii acesteia să urmeze un proces de creștere și maturizare.

Experiența sa îndelungată de medic psihiatru l-a ajutat să înțeleagă faptul că trebuie evitată o ”psihiatrizare” excesivă a persoanelor cu probleme alcool-corelate. Într-adevăr, este necesar ca acestea să-și accepte responsabilitatea pentru acest tip de comportament, în vederea schimbării stilului de viață, chiar dacă inițial pot avea nevoie de un tratament psihiatric.

Ținând cont de aceste aspecte, în anul 1979 Vladimir Hudolin a fondat primul Club al Alcoolicilor în Tratament în Italia. Acesta a reprezentat primul pas în crearea unei rețele internaționale de Cluburi, astăzi extinsă în 34 de ţări din lume.

Un Club (Grup de suport) poate să funcționeze în momentul în care sunt minim 2 familii cu probleme alcool-corelate și un operator pregătit pentru acest tip de activitate. La Club participă atât persoana dependentă, cât și familia/ susținătorii, fiecare membru fiind un sprijin pentru celălalt în înfruntarea problemelor și în consolidarea unui stil de viață abstinent, fericit.

Clubul este un suport real în schimbarea stilului de viață atât al persoanelor implicate direct în acest proces, cât și al celorlalte persoane cu care interacționează: familie, prieteni, colegi de muncă, vecini ș.a. Prin urmare, această metodă are în vedere un obiectiv mult mai amplu și vizează întreg sistemul ecologic-social al persoanelor dependente: schimbarea percepției asupra dependenței și consolidarea unui stil de viață sănătos în întreaga comunitate.

Din 2004 şi România se regăsește pe lista țărilor unde se aplică metoda de intervenție Hudolin prin deschiderea primului Club în Iași.

Metoda Hudolin nu este una rigidă, dimpotrivă principiile ei ne oferă instrumente pentru a integra toate dimensiunile persoanei (fizică, psihică, socială și spirituală) și valorizează bogăția culturală a fiecărui context în care aceasta este implementată.

Prin ACAR „Don Orione”, metoda a evoluat în Romania valorizând bogăția culturală autohtonă, carisma membrilor asociației oferind un răspuns dinamic persoanelor care se confruntă cu dependența. Suntem într-un proces continuu de dezvoltare prin valorizarea experiențelor pozitive și înfruntarea noilor provocări, care apar în contextul local.

Istoric

Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare „Don Orione” are o experiență îndelungată în România, începând cu anul 2004, când a fost fondat primul Club (Grup de suport), în jud. Iași. În anul 2005, cu sprijinul Congregației „Mica Operă a Divinei Providențe”, s-a înființat Centrul Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism Iași.

Din anul 2006, Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare „Don Orione” este o instituție acreditată, de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Acreditarea autorizează și confirmă calitatea serviciilor sociale, în conformitate cu legislația în vigoare. În același an, Asociația a devenit membru WACAT (World Association of the Clubs of Alcoholics in Treatment).

În anul 2023 Centrul Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism Iași și-a extins activitatea oferind servicii rezidențiale și femeilor care se confruntă cu problematica adicțiilor, iar Centrului Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism „Emanuel” Roman, s-a transformat în Centru de Asistență Comunitară pentru Dependențe „Emanuel” Roman.

Activitatea a fost extinsă prin deschiderea Centrului Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism „Emanuel” Roman, în anul 2015, cu sprijinul Congregației „Slujitoarele Duhului Sfânt”. De-a lungul timpului s-au format noi Grupuri de suport, în diferite localități din zona Moldovei.

Rezultate obținute:

  • În perioada martie 2005 – septembrie 2021, au beneficiat de serviciile din cadrul programului rezidențial, în centrele noastre, un număr de peste 800 de beneficiari. Serviciile s-au extins și la familiile/ susținătorii acestora, prin activitățile din timpul programului rezidențial, dar mai ales prin intermediul Cluburilor (Grupurilor de suport) și a altor activități menite să prevină dependența și să susțină menținerea abstinenței.
  • În prezent (martie 2021) în România există un număr de 12 Cluburi (Grupuri de suport), în diferite locații din zona Moldovei;
  • Informarea, formarea şi promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 2005 până în 2021, a peste 2500 de persoane din ţară (copii, tineri, adulţi) folosind tematici cu referire la alcool;
  • Formarea a peste 200 de operatori (moderatori grupuri de suport), în cadrul cursurilor de sensibilizare la probleme alcool-corelate şi complexe, în anii 2005, 2006, 2007, 2009, 2011, 2014, 2017, 2019;
SusținătoriCongregația Don Orione: Mica Operă a Divinei Providențe

Congregația a fost fondată de Don Orione, un preot italian care a trăit între anii 1872-1940. Ca om al lui Dumnezeu și-a dat seama că iubirea trebuie să fie concretă, să se îngrijească de orice durere trupească sau sufletească. Astfel începe opera sa la vârsta de 21 de ani deschizând un oratoriu și o școală pentru copii defavorizați. În scurt timp operele sale se extind în Italia și în lume, diversificându-se.

Astăzi, operele congregației sunt prezente în peste 30 de țări, în Romania fiind prezente din 1991, la Oradea, cu o școală și un oratoriu, la București cu un centru pentru bătrâni, tineri și copii cu dizabilități, iar la Iași cu un Institut cu diferite opere, printre care și Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare „Don Orione”.

Congregația Misionară „Slujitoarele Duhului Sfânt”

Congregația a fost fondată de Sfântul Arnold Jassen (1837-1909), preot german, care a simțit tot mai mult necesitatea de a deschide o casă pentru formarea misionarilor și împreună cu M. Maria și M. Josefa în anul 1889 au întemeiat Congregația Surorile Misionare „Slujitoarele Duhului Sfânt”.

În Romania misiunea surorilor a început în anul 1991, scopul acesteia fiind acela de a face cunoscută iubirea Sfintei Treimi, printr-o activitate misionară în domeniul comunității, educației, sănătății, pastorației, catehezei și a vieții sociale.

Parteneri

De-a lungul timpului Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare ”Don Orione” a încheiat parteneriate cu următoarele instituții publice și private:

  • Congregația „Don Orione” Iași – Asociația „Mica Operă a Divinei Providențe” (FDP);
  • Congregația Misionară „Slujitoarele Duhului Sfânt” Roman;
  • Agenția Națională Antidrog, biroul zonal Iași;
  • Asociația „Centrul de Expertiză și Consultanță Socială”;
  • Asociația „O Kairos”;
  • Asociația „Salvați Copii” Iași;
  • Asociația „Sf. Capitanio și Geroza”;
  • Centro Diocesano Caritas Udine;
  • Centrul Diecezan Caritas Iași;
  • Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași;
  • Congregația „Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe” Iași;
  • Direcția de Asistență Socială;
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Iași;
  • Episcopia Romano-Catolică Iași;
  • Centrul de Asistență Comunitară „Sf. Tereza de Calcutta”;
  • Fundația „Solidaritate și Speranță”;
  • Fundația YANA (You Are Not Alone);
  • Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași;
  • Liceu Tehnologic Economic de Turism Iași;
  • Liceul Tehnologic Adjudeni;
  • Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani;
  • Parohiile Romano-Catolice din Iași și din țară;
  • Penitenciarul Iași;
  • Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal de Urgență Roman;
  • Serviciu de Probațiune de pe lângă Tribunalul Iași;
  • Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae Roman;
  • Spitalul Municipal de Urgență Roman;
  • Școala Europeană de Alcoologie şi Psihiatrie Ecologică din Italia;
  • Școala profesională „Nicolae Bălăuță” Șcheia;
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași;
  • Universitatea „Petre Andrei” Iași;